Läsgodis

Jag älskar att läsa om mat. Och då menar jag inte kokböcker, utan böcker som handlar om mat. En smal, men ack så givande genre. Förmodligen får jag skylla på en överdos av Stieg Trenters matorgier i alltför tidig ålder.

Mina bästa tips för likasinnade:

31g3jjj7sal_bo2204203200_pisitb-sticker-arrow-clicktopright35-76_aa240_sh20_ou01_

“The Man Who Ate the World” – Jay Rayner

The Guardians glimrande restaurangkritiker bestämmer sig för att äta sig igenom världens bästa lyxrestauranger för att hitta den ultimata middagen. Han blir…mätt.

Enastående läsning för oss som näppeligen skulle få bord före år 2043.

Toast – The Story of a Boy's Hunger

Toast – The Story of a Boy's Hunger

“Toast – The Story of a Boy’s Hunger” – Nigel Slater

Jag vet inte vad de har i kranarna därborta i Londons tidningskvarter, men ännu ett geni från systertidningen Observer formulerar sina memoarer i matform. Sorglig humor med brittisk matnostalgi som coverstory för en smärtsam uppväxt.

Cooking Lessons

Cooking Lessons

”Cooking Lessons” – Tales from the Kitchen and Other Stories – Daisy Garnett

Journalist på amerikanska Vogue åker segelbåt over Atlanten och tvingas lära sig laga mat. Blir framgångsrik matskribent på brittiska Vogue. Roliga historier, underfundigt språk och många användbara kökstips.

Eat Pray Love

Eat Pray Love

“Eat, Pray, Love – One Womans Search for Everything” – Elizabeth Gilbert

Duktig flicka, äkta maka, villaägare och redaktör på amerikanska GQ vaknar upp på toagolvet med panikångest. Efter en katastrofal skilsmässa bestämmer hon sig för att söka sanningen i länder som börjar på I. Matkapitlet handlar så klart om Italien. Roligt, sinnligt och precis på gränsen från att bli flummigt så man storknar. Bridget Jones har pastafestival och hänger med Gud, typ.

The Man Who Ate Everything

The Man Who Ate Everything

“The Man Who Ate Everything” – Jeffrey Steingarten

Han har helt enkelt gett sig blanka den på att kämpa sig igenom allt ätbart på vår jord. Rap! En briljant bok som dessutom bifogar recept så fulländade att de borde vara olagliga.


Bone in the Throat

Bone in the Throat

“Bone in the Throat” – Anthony Bourdain

Alla har ju läst ”Kitchen Confidential” vid det här laget (och har ni inte det är det spöstraff som gäller). Jag kan fortfarande inte äta sushi på söndagar… Med fakta på fickan blir det ännu roligare att läsa Bourdains deckare, eftersom förvånansvärt många detaljer bygger på den skrämmande sanningen om vad som utspelar sig i ett restaurangkök.

Heat

Heat

”Heat” – Bill Buford

Undersökande matglad journalist bestämmer sig för att prya på Babbo, Mario Batalis flaggskepp i New York. En resa i restaurangsvett. Enligt barrapporter från Manhattan är Mario Batali ”mycket verklighetstroget skildrad” – det vill säga skitelakt.

Resa genom ensamheten

Resa genom ensamheten

”Resa genom ensamheten” – Plura Jonsson

Nej, jag vet den handlar inte om mat. Egentligen. Men styckena där Plura står vid grillen är det bästa jag läst på år och dar. Man vill liksom bli bjuden på middag.

The Flavor Bible

The Flavor Bible

”The Flavor Bible” – Karen Page och Andrew Dornenburg

Ingen skönlitterär bok, men heller ingen kokbok. Bara en otroligt ambitiös vägledning för oss kökstokar.


Annons
%d bloggare gillar detta: