Mia Gahne

Mia Gahne – vad är det för en?

Jo, typ så här:

Jag är matskribent, frilansjournalist, översättare, författare, redaktör, copywriter, receptmakare, matstylist, krönikör, dryckesskribent, spökskrivare och lite annat smått och gott.
Min ambition är att skriva så att snålvattnet rinner och gomseglet hissas i full givakt.
När det inte handlar om mat blir det oftast porträtt, intervjuer och reportage av den längre och mer levande skolan.

Jag är totalt värdelös på att fickparkera, men en jävel på zabaione. Tillika älskar jag all sport utom rally, läser ohälsosamt mycket deckare, reser till Italien så ofta jag hinner och hänger en hel del i New York och London. Jag anser på fullt allvar att doften av rostad paprika kan bota depressioner och blir knäsvag av gammal fin soul.

Extremt mallig mottagare av Gastronomiska Akademiens Guldpenna 2011. Mina översättningar av Deon Meyers ”Devils Peak” och ”Villebråd” (Weyler) har även utnämnts till ”Årets bästa till svenska översatta kriminalroman” av Deckarakademin, år 2010 respektive 2020. Rätt mallig för det också, faktiskt.

Dessutom galet stolt och lycklig över att få ha gett ut mina alldeles egna kokböcker. ”Sommarlätt – enkla recept för lata dagar” (Ica Bokförlag) och ”Somriga sallader” (Norstedts), båda med underbara bilder av Stefan Wettainen. Garanterat lättlagat och grymt gott! Jag är också mamma till de personliga guideböckerna ”Mitt New York” (Karavan Förlag) och ”Mitt Florida” (Karavan Förlag) – matglad läsning för dig som gillar att resa med magen. Tillika har jag även skrivit romanen ”Sofias jävla verklighet” (Historiska Media).

Motto: ”Livet är för kort för att dricka dåligt vin” och ”Det ordnar sig alltid, och gör det inte det får det gå ändå”.

Äter helst: Stekt salt sill

Äter aldrig: Kalvsylta, lever och tomatsoppa

Dricker helst: Sancerre, grappa och champagne.

Dricker aldrig: Standardmjölk

Idol i matsvängen: Gabrielle Hamilton

Bästa köksredskapet: Pepparkvarnen

Fläckigaste kokboken: ”Rocky Food”, PA:s klassiker från -93. Särskilt gino-sidan.

Favoritkök: Svenskt, asiatiskt och italienskt

Tre ingredienser jag skulle ta med till en öde ö: Färsk basilika, olivolja och vitlök

 

Annons
%d bloggare gillar detta: